Retkeily

Retkeily

Liesjärvellä on suuret metsät, missä voi omatoimisesti retkeillä ja marjastaa. Lukuisat metsätiet, joita pitkin on mukava vaikka pyöräillä, halkovat maisemia.

Meillä on myös Kansallispuisto, jossa on monta kilometriä merkittyjä patikkareittejä. Joidenkin reittien varrella on myös makkaranpaistopaikkoja, sekä laavuja. Kansallispuiston retkeilykohteet löydät osoitteesta https://www.luontoon.fi/liesjarvi. Sieltä löydät kartat, reitit, nähtävyydet, harrastusmahdollisuudet ym.

Liesjärven Kansallispuiston retkikartta
https://retkipaikka.fi/liesjarvi/

Melonnan vinkkikartta: https://www.erarenki.fi/liesjarvi-pyhajarvi_melonta.html

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärvellä on suuria metsiä, joissa voi retkeillä ja marjastaa sekä lukuisia metsäautoteitä, joita pitkin voi lenkkeillä ja pyöräillä. Liesjärven kansallispuisto on perustettu vuonna 1956 ja on kooltaan 22 neliökilometriä. Kansallispuisto on osa ns. Hämeen järviylänköä, viljavien peltojen keskelle jäänyttä karua saloseutua. Puiston pienestä alasta huolimatta metsäistä rantaviivaa on yli 40 km, ja rannat ovatkin olennainen osa maisemakuvaa. Liesjärveä ja Kyynäräjärveä erottaa matala hiekkarantainen Kyynäränharju. Nelisenkymmentä eri kokoista saarta ja luotoa antavat maisemalle oman lisänsä.

Kansallispuistossa sijaitsee Korteniemen perinnetila, joka ennen nykyistä käyttöään toimi metsänvartijan asuntona. Tilaa ympäröi puiston vanhin osa. Tila on ollut Metsähallituksen omistuksessa vuodesta 1878, mutta sama metsänvartijasuku isännöi tilaa siitä lähtien aina 1990-luvulle asti. Sen jälkeen tila entisöitiin 1910-luvun asuunsa.
Korteniemen tila herää eloon toukokuussa, josta lähtien paikalla on opas lokakuun alkuun asti. Tilalla voi vierailla vapaasti ja siellä voi osallistua myös tilan arkiaskareisiin. Tilan pihapiirissä kuopsuttelevat maatiaiskanat ja niityillä länsisuomalaiset maatiaislehmät, suomenhevonen ja suomenlampaat pitävät huolta perinnemaisemasta. Tilalla viljellään perinteisesti vanhoja suomalaisia kasvilajeja. Talkoopäivinä voi kokeilla rukiin leikkaamista sirpillä tai pellavan kuidun häkilöintiä, loukutusta ja lihtausta kunnes se on valmista kehrättäväksi.

Korteniemessä järjestetään paljon perinnetapahtumia ja teemapäiviä työnäytöksineen. Useimpina tapahtumapäivinä savusauna on lämpimänä puolenpäivän jälkeen, ja tuvan puolella on myynnissä ruispuuroa, pannukahvia ja kotitekoisia leivonnaisia. Savusaunaa vuokrataan myös yksityiskäyttöön.

Korteniemestä lähtee useita viitoitettuja patikkapolkuja ja vajaan kilometrin pituinen luontopolku Ahonnokan vanhaan metsään. Ahonokan pihapiirissä on hiekkarantainen uimapaikka ja tulentekopaikka. Savilahden telttailualueelle on polkua pitkin n. 3 km. 

Retkeilypalvelu Liesjärvellä

Liesjärven kansallispuistossa Kopinlahdella on Erärengin kanoottien, kajaakkien ja SUP-lautojen vuokrauspiste. Vuokraus tulee sopia etukäteen. Kanootteja voidaan kuljettaa muuallekin, vaikkapa Turpoonjoen alkuun. Lisäksi Erärenki tarjoaa erä- ja luonto-opastusta ja erilaisia ohjelmapalveluita. Myös lumikenkien vuokrausta. www.erarenki.fi

Liesjärven pururata - Kettumäki

Kettumäki on osa kansallispuistoa Kettumäki on liitetty Liesjärven kansallispuistoon. Näin on varmistunut se, että entisen metsäkoulun lenkkipolku ja sitä ympäröivä luonto säilyy jatkossakin virkistys- ja liikunta-alueena.

Liesjärven kyläyhdistys ylläpitää Kettumäellä talvisin hiihtolatua metsähallituksen luvalla. Samoin kyläyhdistys ylläpitää lenkkipolun valaistusta, joka on päällä iltaisin pimeänä vuodenaikana.

Liesjärven kansallispuiston säännöt ovat voimassa Kettumäellä aivan kuten muuallakin puiston alueella.

Tässä linkki puiston järjestyssääntöön: https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Js/liesjarvi-js.pdf